Конкурс за нова пиеса на Нов български университет

Календар 2017 - 2018

 • Септември
 • Представяне на сборника „Пиеси за справедливостта" на Празниците на изкуствата „Аполония“ на 5 септември от 18 часа. Сборникът включва пиесите на Йоана Мирчева, победител от миналогодишното издание на Конкурса и на останалите номинирани - Владо Трифонов, Георги Тенев, Иван Димитров, Нели Лишковска, Петя Башева.


 • Октомври
 • Пресконференция на журито, на екипа на Университетски театър на НБУ и на Радиотеатъра на БНР, представителна за обявяване - на името на водещия на Лабораторията за писане на пиеси, на премиерата на сборника с пиеси от първото издание на Конкурса със заглавие „Пиеси за справедливостта“, както и на постановъчния  екип на наградената пиеса „Изход“ в Конкурс за нова пиеса’2017 и на работата по поставянето й от Радиотеатъра на БНР.


  На официалната пресконференция на 18 октомври в галерия „Кредо Бонум“ беше обявено, че Явор Гърдев ще е тазгодишният водещ на „Лабораторията за писане на пиеси“, Гергана Димитрова ще постави на сцена „Изход“ на Йоана Мирчева, първата наградена пиеса от предишното издание, а Петър Бакалов ще режисира нейния радио вариант за БНР!  Сборникът "Пиеси за справедливостта" беше издаден още в края на лятото и след представянето му на Празниците на изкуствата „Аполония“ - има и премиера в София: на 16 септември от 17,30 часа в книжарницата в корпус 1 на НБУ! Сборникът включва пиесата на Йоана Мирчева, победител от миналогодишното издание на Конкурса и на останалите номинирани - Владо Трифонов, Георги Тенев, Иван Димитров, Нели Лишковска, Петя Башева! Авторите присъстват и се четат взаимно. Вечерта е водена от проф. Виолета Дечева и Боян Папазов, а за текстовете и авторите говори доц. д-р Йордан Ефтимов. • Ноември
 • - Представяне на книгата Софокъл "Едип тиран" и изложба с фотографии от първото издание на Конкурса.

  - Семинар, посветен на темата на Конкурс за нова пиеса’ 2018 на НБУ - Родината.

 • Декември
 • На 13 декември от 19,30 часа в мраморното фоайе на втория етаж на НДК и в рамките на Софийски международен литературен фестивал ще бъде представен сборникът "Пиеси за справедливостта". Ще участват както номинираните автори в миналогодишното издание на Конкурса (Владо Трифонов, Георги Тенев, Иван Димитров, Нели Лишковска и Петя Башева), така и победителят Йоана Мирчева, но и актьорите Юлиана Сайска и Велислав Павлов. В представянето ще участват и проф. Виолета Дечева, председател на журито на Конкурса, а също и Боян Папазов, миналогодишният водещ на "Лаборатория за писане на пиеси", в която участваха всички номинирани.


 • Януари
 • Получени са 60 пиеси в тазгодишния Конкурс, чиято тема е "Родината"!
  Предстои обявяване на номинираните за участие в Лабораторията за писане на пиеси.

   

 • Февруари


 • - Премиерата на представлението "Изход" се състоя на 26 февруари в Университетски театър НБУ от 18,30 часа. Представлението е по пиесата на Йоана Мирчева, лауреат на миналогодишния "Конкурс за нова пиеса" на тема "Справедливостта". Режисьор е Гергана Димитрова, която е носител на награда "Икар" както за режисура, така и за драматургия (в съавторство със Здрава Каменова) за "Праехидно". В представлението участват: Диана Спасова, Янко Велков - Янец, Антоанета Петрова, Даниела Ганчева, Юлиана Крушева, Стефани Алдимирова, Кристина Нацева, Ивона Маврова, Десислава Стоянова. Сценограф и костюмограф е Мария Папучевска (магистър от програма "Сценичен дизайн"), а асистент-режисьор е Стефани Будинова.

  - Пиесата "Изход" на Йоана Мирчева беше номинирана за наградите "Аскеер" в категорията за съвременна българска драматургия.   - Провеждането на Лаборатория за писане на пиеси с водещ Явор Гърдев и с номинираните автори на пиеси се състоя между 19 до 23 февруари, като първият и последният ден от нея ще бъдат отворени за публика в галерия Униарт. Пълен запис от откриването на Лабораторията, както и публикация на откриващата лекция на Явор Гърдев.


  На 26 февруари на тържествена церемония в галерия UniArt Galleryректорът на Нов български университет проф. д-р Пламен Бочков връчи за втори път наградата на "Конкурс за нова пиеса" на НБУ. Темата на тазгодишния конкурс беше „Родината“. За наградата се състезаваха 60 пиеси. 
  Академичното жури, в състав проф. Виолета Дечева, д.н. (председател), гл. ас. д-р Владимир Маринов, гл. ас. д-р Георги Гочев, проф. д-р Михаил Неделчев, доц. Пламен Дойнов, д.н., проф. д-р Светла Христова и доц. Снежина Петрова, присъди голямата награда на конкурса на две пиеси: „Исмаил“ на Ясен Василев и „Пет“ на Таня Шахова.

  В мотивите си журито изтъква, че решението да подели наградата е ясен израз на подкрепата, която Конкурс за нова пиеса по този начин дава на два еднакво провокативни към сцената типа драматургично писане, които същевременно представят два много различни погледа към болезнената днес тема за родината и родното. Решението отразява убеждението, че днес повече от всякога е нужно да мислим своята идентичност в една по-универсална перспектива без да забравяме преосмислянето на националните си митове. 
  Освен паричната премия на стойност 3000 лв., която ще си поделят наградените автори, те получават сертификати и правото на Университетски театър НБУ на първа сценична реализация.

  Всички номинирани пиеси в тазгодишния конкурс ще бъдат публикувани в специален том „Пиеси за родината“. В първата част на конкурса техните автори участваха в едноседмична "Лаборатория за писане на пиеси", водена от режисьора Явор Гърдев.

  На гала вечерта в театъра на Нов български университет се състоя и премиерата на пиесата, спечелила миналогодишното издание на конкурса с тема „Справедливостта“, а именно пиесата „Изход“ на Йоана Мирчева. Режисурата е на Гергана Димитрова.

  Конкурсът се финансира изцяло от Централния фонд за стратегическо развитие на Нов български университет.

  (Снимките са на Косьо Хаджигенчев и Петя Владимирова.)