Конкурс за нова пиеса на Нов български университет

Календар 2017 - 2018

 • Септември
 • Представяне на сборника „Пиеси за справедливостта" на Празниците на изкуствата „Аполония“ на 5 септември от 18 часа. Сборникът включва пиесите на Йоана Мирчева, победител от миналогодишното издание на Конкурса и на останалите номинирани - Владо Трифонов, Георги Тенев, Иван Димитров, Нели Лишковска, Петя Башева.


 • Октомври
 • Пресконференция на журито, на екипа на Университетски театър на НБУ и на Радиотеатъра на БНР, представителна за обявяване - на името на водещия на Лабораторията за писане на пиеси, на премиерата на сборника с пиеси от първото издание на Конкурса със заглавие „Пиеси за справедливостта“, както и на постановъчния  екип на наградената пиеса „Изход“ в Конкурс за нова пиеса’2017 и на работата по поставянето й от Радиотеатъра на БНР.


  На официалната пресконференция на 18 октомври в галерия „Кредо Бонум“ беше обявено, че Явор Гърдев ще е тазгодишният водещ на „Лабораторията за писане на пиеси“, Гергана Димитрова ще постави на сцена „Изход“ на Йоана Мирчева, първата наградена пиеса от предишното издание, а Петър Бакалов ще режисира нейния радио вариант за БНР!  Сборникът "Пиеси за справедливостта" беше издаден още в края на лятото и след представянето му на Празниците на изкуствата „Аполония“ - има и премиера в София: на 16 септември от 17,30 часа в книжарницата в корпус 1 на НБУ! Сборникът включва пиесата на Йоана Мирчева, победител от миналогодишното издание на Конкурса и на останалите номинирани - Владо Трифонов, Георги Тенев, Иван Димитров, Нели Лишковска, Петя Башева! Авторите присъстват и се четат взаимно. Вечерта е водена от проф. Виолета Дечева и Боян Папазов, а за текстовете и авторите говори доц. д-р Йордан Ефтимов. • Ноември
 • - Представяне на книгата Софокъл "Едип тиран" и изложба с фотографии от първото издание на Конкурса.

  - Семинар, посветен на темата на Конкурс за нова пиеса’ 2018 на НБУ - Родината.

 • Декември
 • На 13 декември от 19,30 часа в мраморното фоайе на втория етаж на НДК и в рамките на Софийски международен литературен фестивал ще бъде представен сборникът "Пиеси за справедливостта". Ще участват както номинираните автори в миналогодишното издание на Конкурса (Владо Трифонов, Георги Тенев, Иван Димитров, Нели Лишковска и Петя Башева), така и победителят Йоана Мирчева, но и актьорите Юлиана Сайска и Велислав Павлов. В представянето ще участват и проф. Виолета Дечева, председател на журито на Конкурса, а също и Боян Папазов, миналогодишният водещ на "Лаборатория за писане на пиеси", в която участваха всички номинирани.


 • Януари
 • Получени са 60 пиеси в тазгодишния Конкурс, чиято тема е "Родината"!
  Предстои обявяване на номинираните за участие в Лабораторията за писане на пиеси.

   

 • Февруари


 • Премиерата на представлението "Изход" ще бъде на 26 февруари в Университетски театър НБУ от 18,30 часа. Представлението е по пиесата на Йоана Мирчева, лауреат на миналогодишния "Конкурс за нова пиеса" на тема "Справедливостта". Режисьор е Гергана Димитрова, която е носител на награда "Икар" както за режисура, така и за драматургия (в съавторство със Здрава Каменова) за "Праехидно". В представлението участват: Диана Спасова, Янко Велков - Янец, Антоанета Петрова, Даниела Ганчева, Юлиана Крушева, Стефани Алдимирова, Кристина Нацева, Ивона Маврова, Десислава Стоянова. Сценограф и костюмограф е Мария Папучевска (магистър от програма "Сценичен дизайн"), а асистент-режисьор е Стефани Будинова.

  - Провеждането на Лаборатория за писане на пиеси с водещ Явор Гърдев и с номинираните автори на пиеси ще бъде от 19 до 23 февруари, като първият и последният ден от нея ще бъдат отворени за публика в галерия Униарт.

  - Обявяване на победителя в Конкурс за нова пиеса’2018 на НБУ.

  - Церемония по награждаването и премиера на представлението по "Изход" на наградената в предишното издание на конкурса пиеса на Йоана Мирчева.