Конкурс за нова пиеса на Нов български университет

 

    На 5 март, вторник, от 16,30 часа в Център за книгата е втората среща на Драматургичен клуб на Конкурс за нова пиеса. Клубът е част от календара на Конкурса за 2019 г. Този път обект на анализ е работата с документален материал от драматурзите и режисьорите. Два са фокусите на внимание и предмет на дискусия: пиесата на наградената в първото издание на конкурса Йоана Мирчева „Изход“ и спектакъла на Весела Василева „Настане вечер“ по документален материал. Драматургичният клуб е постоянният дискусионен форум на Конкурс за нова пиеса и е отворен към всички, които пишат, четат, поставят, изследват драматургията и театъра или просто се интересуват от тях. Модератор на разговора и събитието е Георги Тенев.

 
„Добролюб“: това е името на наградената пиеса в третото издание на Конкурс за нова българска драматургия, организиран от Нов български университет. Тема на тазгодишният конкурс беше „Тайните“. Автор на пиесата е младият драматург Лило Петров.

В края на комунизма Тома, висш функционер от службите за сигурност на комунистическата партия с агентурното име „Добролюб“, е изправен пред труден избор: да унищожи своето агентурно досие, или да го съхрани. Част от него иска да забрави, а друга част – да помни. „Заради смелостта да качи на сцена травматичната тема за избора в епохата на комунизма“ – това е мотивът, с който журито единодушно присъди наградата на Лило Петров. 

Пиесата „Добролюб“ беше отличена сред 78 постъпили пиеси от академично жури на НБУ в състав: проф. Виолета Дечева, д.н. (председател на журито), гл. ас. д-р Владимир Маринов, гл. ас. д-р Георги Гочев, проф. Михаил Неделчев, доц. Пламен Дойнов, д.н., проф. Светла Христова и доц. Снежина Петрова.

Официалното награждаване се проведе на 25 февруари в Галерия „Униарт“ на Нов български университет, а наградата беше връчена от ректора на НБУ, проф. Пламен Бочков. Специална лекция изнесе унгарският драматургът Жолт Пожгай, който, заедно с актьора Валентин Ганев, беше водещ на тазгодишната „Лаборатория за писане на пиеси“, в която участваха шестимата номинирани от журито автори. Участниците бяха поздравени и от г-жа Бина Харалампиева, директор на „Малък градски театър зад канала“, където отличената пиеса ще получи своята сценична реализация.   

Конкурсът се провежда с помощта на Фонд за стратегическо развитие към НБУ и е официална част от културния календар на Столична община. Партньори на конкурса са Българското национално радио, „Малък градски театър зад канала“ и Унгарският културен институт в София.


Вече са ясни номинациите в Конкурса за нова пиеса на Нов български университет. В третото издание на драматургичната надпревара се включиха 78 български творци, които представиха свои текстове по тазгодишната тема на конкурса – „Тайните“. От тях академичното жури на конкурса с председател проф. Виолета Дечева отличи следните шест творби:

. „Свлачище“ на Васил Балев 
. „Отровена пиеса за той и тя“ на Димитър Бочев 
. „Астероид 35 111“ на Галина Георгиева 
. „Цугцванг“ на Николай Гундеров 
. „Добролюб“ на Лило Петров
. „Шест“ на Таня Шахова

Номинираните автори ще вземат участие във втората фаза на конкурса – Лабораторията за писане на пиеси, която ще се проведе от 18 до 22 февруари в НБУ. Нейни водещи тази година ще бъдат българският актьор и режисьор Валентин Ганев и прочутият унгарски драматург Жолт Пожгай. През петте дни на събитието участниците ще имат възможността да работят по своите текстове заедно с двамата водещи, а на 25 февруари с тържествена церемония в университета ще бъде разкрита и последната тайна – носителят на наградата на тазгодишния Конкурс за нова пиеса на НБУ.

Лабораторията за писане на пиеси беше открита на 18 февруари в 12 ч. с въвеждащи лекции на Валентин Ганев и Жолт Пожгай. Те са публични и отворени за всички желаещи.

Конкурсът за нова пиеса на НБУ е част от Календар на културните събития на Столична община 2019.- - -

На Коледното парти на НБУ Конкурс за нова пиеса получи наградата "Сцена" на НБУ за 2018 г.!

В рамките на Софийски международен литературен фестивал на 15 декември се състоя дискусия, свързана както с конкурса, така и със съвременната българска драматургия и споделяме думите за нея от Фейсбук страницата на фестивала: "За българската драматургия, за пиеси за родината и за трудните отношения между българската театрална сцена и българските автори на пиеси разговаряха Виолета Дечева, Боян Папазов, Пламен Дойнов и Михаил Неделчев. Виолета Дечева започна ударно дебата с директния въпрос защо, според присъстващите, съвременните български пиеси често нямат втора постановка. За Пламен Дойнов най-добрите авторски текстове имат потенциал, но причините да не се поставят стоят извън текста и драматурзите. Според него, нови текстове непрекъснато се пишат и поставят поради няколко причини - заради възможностите за субсидия и номинации за награди само за нови текстове и постановки; друга причина е, че след много добра първа постановка и награди – рискът на втората постановка е съпроводен със страх и съмнения заради качествени сравнения. За Виолета Дечева са нужни повече смелост в пиесите и постановките, но, за жалост, има трайно предпочитание към лоша или посредствена чуждестранна драматургия, най-вече булевардна, за Дечева е скъсана една нишка с драматургичното минало, мяра и качество. Дечева припомни, че пиесите не се издават, малко са поставяни, няма втора постановка и на драматургията и на драматурзите се гледа като на рядък и изчезващ куриозен вид. За Неделчев това донякъде се обяснява и с нагласата към работа с пиеси, тъй като на тях се гледа само като на материал и основа, т.е. ресурс за свободна манипулация, докато, все пак, драматургичният текст е завършен и цялостен и сам по себе си. Дечева също припомни и че няма традиция в публикуването на пиесите на хартия и е по-скоро изключение, отколкото норма, при това не само защото е издателски риск. Пламен Дойнов е убеден, че са необходими постоянни и всекидневни грижи и усилия за драматургичната среда, да бъде насищана тя с текстове и разговори. Боян Папазов беше категоричен, че е нужен само и единствено театрален преврат, който да се извърши в три-четири стъпки: настоящето поколение драматурзи и режисьори да вземе властта в театрите като във всеки театър има пишещ драматург на щат; във всеки театър и във всеки сезон да се поставят съвременни български пиеси; драматурзи да станат директори на театрите, защото повечето са еднокнижници като министър-председателя на държавата. Всичко друго, според Боян Папазов, са приказки. Михаил Неделчев единствено припомни, че всеки подобен манифест изисква общност - манифестът е успешен, когато се прилага на практика.Пълен запис на откриването на "Драматургичен клуб"
 към Конкурс за нова пиеса на Нов български университет. То се състоя на 12 декември от 18 часа в книжарницата в корпус 1. Негов водещ беше Георги Тенев, който освен носител на "Аскеер" за драматургия и на Prix Europa за най-добра радиодрама, е и участник в първото издание на конкурса. Дейността на клуба е отворена не само към академичната, а най-вече към театралната общност. Дискусиите в него и сътрудничеството на драматурзите цели разширяване на средата за работа на всички, които се интересуват от съвременна драматургия.Пълен запис на пресконференцията
 на Конкурса в галерия "Кредо Бонум" на 6 ноември.

Беше представена историята на Конкурса досега с изданията на тема "Справедливостта", "Родината" и тазгодишната - "Тайните". Препотвърдена беше заявката за дългосрочна подкрепа за съвременната българска драматургия. Явор Гърдев, водещ на миналогодишната "Лаборатория за писане на пиеси", разказа за този втори етап на Конкурса, в който участват номинираните автори. Препотвърдено беше и дългосрочното партньорство с Програма "Христо Ботев" на БНР и Радиотеатъра на БНР. Пиесата "Пет" на Таня Шахова, която спечели миналогодишната награда на Конкурса заедно с Ясен Василев, ще бъде реализирана именно от Радиотеатъра на БНР. Бяха обявени и новите водещи на "Лабораторията за писане на пиеси": това са известният български актьор Валентин Ганев и световноизвестният унгарски драматург Жолт Пожгаи. Беше представена и новата инициатива на Конкурса - "Драматургичен клуб", който ще бъде воден от Георги Тенев. Откриването на клуба ще се състои на 12 декември в UniArt Gallery от 18 часа.(Снимката е на Иван Димитров и е публикувана във вестник "Дневник".)

В предаването на БНТ "Библиотеката" гостуваха проф. Виолета Дечева и Таня Шахова, един от двамата победители в предходното издание на конкурса

Доц. Снежина Петрова разказва, в ефира на БНР, за новото издание на Конкурса, чиято тема е "Тайните"

Проф. Виолета Дечева обявява и разказва, в ефира на Дарик радио, за темата "Тайните" на настоящия Конкурс
 


Доц. Снежина Петрова и Георги Гочев, членове на журито на Конкурса, разказват за него и тазгодишната му тема - "Тайните" в ефира на Bulgaria On Air

В брой 37 на списание "Следва" (с. 80-85) е публикуван текст на проф. Виолета Дечева, който проследява направеното от Конкурса през неговите първи две издания. Освен него - публикувани са и откъси от пиесите на Таня Шахова, Ясен Василев, Валентина Щайн, Магда Борисова и Лора Шварц, тазгодишните номинирани автори

Доц. Снежина Петрова и доц. Пламен Дойнов, членове на журито, разговарят с Георги Лозанов в ефира на Bulgaria On Air за "Тайната" и тазгодишното издание на конкурса

НБУ обявява конкурс за нова пиеса на тема Тайните

Авторът на най-добрата пиеса ще получи диплом, парична награда в размер на 3000 лева и право на реализация на пиесата

За трета поредна година Нов български университет обявява Конкурс за нова пиеса’2019. Конкурсът се провежда с подкрепата на Централен фонд за стратегическо развитие на НБУ. Авторите ще имат възможност да разкрият възгледите и потенциала си в драматурична форма като работят по темата Тайните.

Право на участие във форума имат пълнолетни български и чуждестранни граждани, които могат да се включат в Конкурса с едно свое произведение. Основните изисквания са драматургичните творби да са написани на български език и да не са били публикувани под никаква форма преди предаването им за участие в Конкурс за нова пиеса на НБУ.

Авторът на най-добрата пиеса ще получи диплом, парична награда в размер на 3000 лева и право на реализация на пиесата. Срокът за изпращане на пиесите е 15 януари 2019 г.

И тази година номинираните творци получават възможност за участие в Лаборатория за писане на пиеси, която ще се реализира през м. февруари 2019 г. По време на  тази втора фаза от Конкурс за нова пиеса на НБУ те ще работят заедно с изтъкната фигура от сферата на театъра. След приключване на Лабораторията пиесите  в окончателния си вариант ще бъде публикувани в специален сборник на Конкурса “Пиеси за тайните”.

 

Защо темата е Тайните?

Тайните са многозначен феномен.  Породени от  недоверие, те ни свързват повече от най-голямото доверие. Същевременно нищо не може да ни разедини толкова, колкото спорът за желанието, а и правото да имаме тайни. Използваме ги за упражняване на репресия, но и за игра. Няма диктатура без тайни, но няма и човешка игра без тайни. Бяло петно или маска, тайната може да превърне всеки човек в актьор – в някой, който съзнателно или несъзнателно играе друг. Не можем да си представим Едип без неговата тайна. Не можем да си представим театъра без играта на скриване и откриване, маскиране и разбулване, търсене и узнаване.

Тайните са свързани и с личните ни и с обществените сюжети. Тайните често са онова, около което най-често се пише историята на отделния човек или обществената група. Затова и тема като тайните е предизвикателство колкото към способностите на драматурзите да съставят интригуващи сюжети, толкова и към способността им да мислят за личната и обществената истина. За нещата, които могат да се казват, и за тези, които не могат.  Защото където е налице разговор за тайните и тяхното тълкуване, там винаги се отваря и голямата тема за истината.

С избора на темата тайните  журито на Конкурса за нова българска пиеса  следва идеята на НБУ да провокира интереса на драматурзите към съществени за човешкото битие теми и е естествено продължение на двете предишни теми на конкурса – справедливостта и родината.

 

И тази година творбите ще бъдат оценявани от  журито в състав:

проф. Виолета Дечева, д.н. (председател), гл.ас. д-р Владимир Маринов, гл.ас. д-р Георги Гочев, проф. Михаил Неделчев, доц. Пламен Дойнов, д.н., проф. д-р Светла Христова и доц. Снежина Петрова

 Желаещите да участват в Конкурс за нова пиеса’2019 могат да изпращат пиесите си, придружени от синопсис на български и английски, на  dramacontest@nbu.bg или разпечатани на адрес:

гр. София, ул. „Монтевидео“ № 21, корпус I, департaмент „Театър“, за Конкурс за нова пиеса’2019

- - - 

На вниманието на всички участници в Конкурс за нова пиеса обявяваме, че:


- ще публикуваме тук дългата листа с обсъжданите за номинации пиеси;
- очаквайте специална програма „Драматургия“ към Конкурс за нова пиеса;
- можете да обърнете внимание на магистърските програми по драматургия и творческо писане  в НБУ.